Borówka swoje właściwości prozdrowotne i lecznicze zawdzięcza zawartości witamin: jest bowiem bogatym źródłem witamin: A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwasu foliowego, a także minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Mnóstwo w niej składników mineralnych oraz innych substancji odżywczych, takich jak polifenole, garbniki, antocyjany czy fitoestrogeny. Owoce te są również niskokaloryczne, posiadają też niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.
Owoce borówki amerykańskiej zawierają również sporo związków antyoksydacyjnych, które usuwają z organizmu wolne rodniki, przyczyniające się do rozwoju wielu groźnych chorób, między innymi nowotworów oraz chorób układu krążenia. Ponadto, jak powszechnie wiadomo, wolne rodniki przyspieszają procesy starzenia, a borówki są podobno mistrzami wśród warzyw i owoców pod względem wymiatania ich z organizmu.
Regularne spożywanie borówek wzmaga produkcję kolagenu, poprawia jędrność skóry i elastyczność naczyń krwionośnych.
Jak wyhodować piękne borówki i jak o nie dbać?
O najlepszych warunkach uprawy, tajnikach nawożenia oraz sposobie pielęgnacji borówek amerykańskich opowie specjalista: Pan Wiesio w kolejnym z serii filmie firmy PLANTA: